26. června 2011

48hodinová stávka: odpověď na nová zastrašující dilemata vlády a EU

Na dny 28. - 29. června se připravuje dvoudenní generální stávka pracujících v Řecku proti podmínkám diktovaným monopoly a jejich aliancí EU, které způsobily současnou krizovou situaci. V prohlášení třídního odborového hnutí PAME se mimo jiné uvádí: "Neklesneme na kolena, neskloníme hlavy... Musíme rychle vstoupit do zápasu za přiblížení dne, kdy budeme trvale osvobozeni od třídního vykořisťování a útlaku. Pouze v tom případě budeme ochráněni a země bude trvale zachráněna od bankrotů, krizí, memorand, věřitelů a nezaměstnanosti... Vývoj a doba, kdy tato 48-hodinová stávka probíhá - její formy a její požadavky, činí tuto stávku jednou z nejvýznamnějších mobilizací posledních desetiletích v naší zemi."

Po třídenním jednání v parlamentu dosáhla v úterý 22. června pozměněná vláda vyslovení důvěry hlasy poslanců PASOKu. 155 členů parlamentu z 298, kteří se zúčastnili zasedání, dalo hlas důvěry vládě, zatímco 143 hlasovalo proti.

Generální tajemnice ÚV KKE, Aleka Papariga odsoudila zastrašující dilema, předložené řeckým pracujícím Evropskou unií a vládou:

"Ultimatum EU, eurozóny není adresované řecké vládě, která ho přijala už dávno, ale řeckému lidu. Říká: skloňte hlavu, pokud nesouhlasíte, nebudete mít pátou splátku.".

Aleka Papariga poznamenala: Domníváme se, že řecký lid musí dát své vlastní ultimatum. To je nejlepší věc, co může udělat. Nemůže existovat žádné radikální vyjednávání v rámci EU. Jsou zde i strany opozice, které dělají takové návrhy vládě. Jedná se buď o tzv. snadné řešení, nebo o pozici, která ignoruje charakter EU. Spíše bych řekla, že je to úmyslná neznalost pravé povahy této dravé aliance, jak ji nazýváme, i když se jedná o mírný výraz vzhledem k současné situaci.

Takže řecký lid musí dát své vlastní ultimatum. Mohli bychom si všimnout toho, co EU, vláda Nové demokracie (= řecké pravicové strany) a PASOKu (řecké sociální demokracie), řecké buržoazie, všechny její části, průmyslníci, vlastníci lodí, bankéři, obchodníci atd., dluží řeckému lidu.

Od řečnického pultu v parlamentu generální tajemnice ÚV KKE vyzvala dělníky, aby ignorovali zastrašující dilemata a aktivně se účastnili zápasu: "Nyní, když lidé otevírají oči a strach probouzí vědomí, protože tu také je strach z odmítnutí, KKE ještě intenzivněji podporuje názor, že lidé musí vzít do vlastních rukou vlastnictví výrobních prostředků a přírodních zdrojů."

Třídně orientované síly, které jsou shromážděny v PAME vyzvaly k 48hodinové stávce, jakmile vláda přinese do Parlamentu nový balíček protilidových opatření.

22. 6. 2011