24. listopadu 2011

22. den stávky v Řeckých ocelárnách

Když se stroje zastaví a všude se šíří třídní solidarita

Zoceleni tvrdým bojem, který vedou již 22 dní, a vyzbrojeni mnohostrannou a praktickou podporou pracujících z každého sektoru, pokračují dělníci "Řeckých oceláren" v Aspropyrgos na předměstí Atén svůj boj za okamžitý požadavek znovupřijetí 34 svých propuštěných kolegů. Ve svém usnesení vyzývají dělnickou třídu, chudé lidové vrstvy, aby je jakoukoliv možnou formou solidarity podpořili:


"Posilte náš boj ve všech směrech

Dělnické třídě, pracujícímu lidu.

Kolegové, vyslechněte hlas ocelářů!

My, 400 dělníků "Řeckých oceláren" (Helliniki Halivourgiaindustry) jsme 16. den ve stávce, sjednoceni v pěst. A pokračujeme! Nechceme se vrátit, zvolili jsme si cestu cti a důstojnosti, k uhájení chleba a budoucnosti našich dětí.

Nechceme se vrátit do práce, do ohně a železa, za 500 eur. Žádáme, aby se našich 34 propuštěných kolegů vrátilo do práce. Náš boj se týká celé dělnické třídy.

Zaměstnavatel "Řecké ocelárny" je beranidlem průmyslníků.

"Řecké ocelárny" jsou první, které se snaží zavést 5 hodinový pracovní den, snižování mezd, flexibilní zaměstnanecké vztahy, neplacené přesčasy a odstranění sociálního zabezpečení vydíráním ztrátou naší práce.

Propouštění bylo provedeno s cílem nás terorizovat, protože jsme na našem Všeobecném shromáždění jednomyslně odmítli zaměstnavatelův požadavek práce na částečný úvazek, 5 hodin denně, se 40% snížením mezd. Ve stejné době se zvýšila naše tvrdá práce, v loňském roce došlo k zvýšení výroby z 196.000 na 266.000 tun, těžká práce s denními pracovními úrazy a mrtvými dělníky.

Zisky zaměstnavatele jsou obrovské, a nadále nás vydírá, že pokud nepřijmeme jeho požadavky na otrockou práci, propustí 180 dalších dělníků.

Oceláři mu dali správnou odpověď. Překonali jsme strach, vydírání, hrozbu hladem. Šli jsme do stávky!

Vzepřeli jsme se. Už nyní vítězíme. Nikdo nás nemůže zlomit!

Průmyslníci v továrnách v okolí čekali, až se unavíme, aby nás s hlavou skloněnou vrátili k práci, abychom se zavázali pracovat 5 hodin denně. Zaměstnavatel přiznal, že nečekal takový boj! Dokázali jsme, že pracující mají nekonečnou moc. Po dobu 16 dní, 24 hodin denně jsme chránili naši stávku. Oni cítili naši sílu a my jsme se naučili mnohem víc. Můžeme rozlišit přátele od nepřátel.

Spoléháme na sílu solidarity. Desítky odborů nás podporují od prvního dne. PAME (Militantní dělnická fronta - třídní odborové hnutí) stojí na naší straně. Podpořte boj ocelářů ve všech směrech.
Pro oceláře není cesty zpět!

Pokud prohrajeme, otevřou se dveře pro 5 hodinový pracovní den a pracovní džungli na dalších závodech, což je to, na co průmyslníci čekají. Vítězství ocelářů bude vítězstvím celé dělnické třídy. To je důvod, proč vás chceme na naší straně.

Dost! Nesmí projít teror, vydírání a útok proti pracujícím!

Podpořte stávkující oceláře všemi možnými způsoby: rezolucemi, oznámeními, tiskovými zprávami odborových organizací, v sousedstvích, organizacích mládeže a žen, všude, mimo brány továren, finanční pomoc a sbírka jídla pro rodiny stávkujících.

Odsuzujeme před všemi dělníky vedení Svazu kovodělníků a Regionální odborovou organizaci Elefsina, které během těchto 16 dní nejenže nesvolali jediné shromáždění, aby bylo možné uspořádat kampaň solidarity, ale "radí" nám sklonit naše hlavy, pomlouvají nás, snaží se nás rozdělit. Vyzýváme pracující, aby je obešli a organizovali se na každém pracovišti.
Vítězství bude těžké, ale bude naše!
Oceláři, nesklánějte své hlavy
Po boku lidového odporu a boje

Aspropyrgos, 15. listopadu 2011"

Zpráva stávkujících měla silnou odezvu u dělnické třídy Řecka a také měla mezinárodní dopad. Posílení skutečné proletářské třídní solidarity a podpory pro pracující "Řeckých oceláren" představuje důležitý pilíř, a oporu pro pokračování tvrdého boje, který byl veden po 22 dní a stal se lekcí o organizaci třídního boje pracujících, který posiluje jejich nevyčerpatelnou a bezmeznou moc. Společně s odbory pracujících v jiných odvětvích, je denně vyjadřována solidarita chudými zemědělci, živnostníky, studenty, mladými lidmi, studenty a ženami z chudých lidových vrstev. Odbory, výbory boje, studentské svazy a studentské rady prokázali v praxi svou plnou podporu. Solidarita opravdu dojímá. Jídlo, peníze, oblečení, a cokoliv dělníci potřebují ve svém tvrdém střetu s plutokracií, je dodáváno přímo ze své vlastní třídy. Pracující "Řeckých oceláren" obdrželi solidaritu pracujících mnoha zemí celého světa pro hrdý boj, který vedou.

První zprávy solidarity pro boj pracujících v Řeckých ocelárnách přišli z:

Odbory inženýrských pracujících, Palestina
Všeobecný svaz pracujících, Palestina
Všeobecné konfederace pracujících, Pákistán
35 závodních rad pracujících v Mercedes Benz v Brémách
Nová komunistická strana v Nizozemsku
Ruská komunistická dělnická strana - Revoluční strana komunistů
Mezinárodní odborový svaz kovodělníků

Překlad: Komunistický svaz mládeže