20. ledna 2012

Uvnitř kapitalistického systému není pro národy cesty z krize!

Výňatky z rozhovoru s generální tajemnicí ÚV KS Řecka (KKE) Alekou Paparigou v ranním programu (řecké) televizní stanice ANT1 (5. 1. 2012)

- Podle toho, co KKE navrhuje, je to strana, jež nevzhlíží k buržoazní moci. Neříká hlasujte pro nás, abychom utvořili vládu, a věci se změní. Co navrhujete, abychom se dostali z této slepé uličky?

Když lidem říkáme, že kapitalistický systém - a říkáme to ve vztahu ke kapitalistickému systému Evropy, jenž dovršil svůj kompletní cyklus - objektivně dnes nemůže poskytnout řešení, jež by dalo vše, co dát musí, znamená to, že neočekávají, že by se KKE podílela na buržoazním politickém systému, na vládě k ovládání systému, jenž nemůže poskytnout vše.

- Takže hovoříte o svržení systému. 

Samozřejmě.

- Vy nemáte zájem se podílet na vytváření vlády? 

Otázkou není, zda to zajímá nás. Bude to škodlivé pro lidi. A my se ocitneme tváří v tvář zásadnímu rozporu, což znamená, že na jedné straně vyhlašujeme hesla ve prospěch lidí a připomínáme naši devadesátiletou historii, a na druhé straně si sedneme a budeme diskutovat o zrušení vánočních a velikonočních příplatků. Není to problém toho, co chceme my.

- Pokud budou lidé hlasovat pro vás a poskytnou vám významný výsledek, pracuji na hypotéze, co jim řeknete, že já nebudu vládnout, protože bych vám ublížila, neboť nemůžu vládnout v rámci kapitalistického systému?

Řekové, když dají KKE takovou většinu, budou potom odhodláni se vrhnout do bitvy. Vysvětlujeme naši politickou linii v její celistvosti. Nevycházíme a neříkáme, že může existovat vláda, jež zavede dvě nebo tři dobrá řešení. To je to, co říkají jiné strany, které lžou. A podle mého názoru buď bychom měli říkat, že jejich politici a kádry jsou nekompetentní, o čemž já přesvědčena nejsem, nebo vědomě lžou. 

Kdybychom mohli zabránit následkům krize a řešit problémy lidí spoluúčastí ve vládě, podíleli bychom se. Odvažujeme se na sebe vzít riziko. Ale to je nemožné. Ať nám tyhle strany, které mluví o pokrokových levicových nebo středo-pravých, středo-levých vládách, vysvětlí: tvoří vládu. Příštího dne by se měly zabývat ještě více memorandy, půjčkami, Helénskou federací podniků, federacemi zaměstnavatelů. Víte, co se teď děje? Dokonce i když v odvětví nebo v továrně způsobí boj tlak na zaměstnavatele a ten chce trochu ustoupit, federace průmyslníků na něj skočí a řekne mu NE, protože by to vyvolalo otevření v dalších továrnách. Čili dělník nejen že čelí vlastnímu zaměstnavateli, ale vlastníkům kapitálu a výrobních prostředků jako celku.

- Volby. Podíváme-li se na průzkumy veřejného mínění, nebudeme mít vlády jedné strany. Co v tomhle procesu uděláte vy? Opět budete tou KKE, která křičí a říká my jsme jediní, kdo vyjadřuje levici?

Neříkáme to, co jste řekl, takhle. Snažíme se vyjadřovat objektivně, našimi postoji, zájmy současné dělnické třídy a velké části, ne všech, samostatně výdělečných a velké části zemědělců, ne všech zemědělců. Definujeme společenské síly. Oslovujeme dělníky, ty, kteří volí Novou demokracii nebo PASOK. Vidíme společenské síly, neboť, když mluvíte v termínech levice, pravice, střed, dnes neříkáte všechno.

Lidé nemají co ztratit; naopak mohou něco získat, vzejde-li z voleb slabá vláda. Čím silnější váda je, tím je tvrdší a odhodlanější proti lidem. 

Buďme realističtí ohledně příštích voleb. Je možné, že se lidé ukážou být silnější a dokáží práci příští vlády stavět překážky. Lidé by se neměli bát. Není-li možné utvořit vládu jedné strany, přijdou se mezi sebou dohodnout. Neposlouchejte to, co říká pan Samaras, co říká Papandreou nebo další šéf PASOK. Už jsou tu někteří dychtiví přispět. Doufáme, že přijde okamžik, kdy nebude možné vládu sestavit, a lidé zasáhnou. Důležité je, že nemáme silnou vládu. Nemůžeme mít prolidovou vládu.

- To je v politickém smyslu poněkud vychytralé. Říkáte, že tu nemůže být pokroková vláda, vyjma možnosti vlády nejen vaší strany, ale i vlády pánů Tsiprase (Syriza) a Kouvelise (Demokratická levice). 

Říkáme to jasně. Ne, nenaznačujeme.

- Tak to řekněte jasně. 

Nemůže existovat jakákoli pokroková vláda, která bude v soužití s monopoly, nejen v ekonomice, ale kdekoli, která povede jednání uvnitř EU – protože to je to, co říkají všichni, že údajně povedou radikální vyjednávání, taková věc se stát nemůže. Tyhle dvě věci jsou neslučitelné. Ale my budeme mít bezprostředně poté silné hnutí, den po volbách.

- Lidé od vás hodně očekávají. Říkají, že KKE asi má jednu z mála příležitostí, jaké kdy měla v období po diktatuře, aby byla její přítomnost poznat na hlasech lidí, a chtějí slyšet některé z návrhů KKE na východisko. To je to, co žádají i lidé, kteří nemusejí mít ideologické vztahy ke KKE. 

Máme návrh na východisko. Neřeknu vám to celé, to, co šíříme v tištěné verzi. Organizujeme shromáždění, setkání, po celém Řecku. Skutečně to nelze přednést za minutu. Je-li otázkou východisko, teď, když vše zůstává stejné a vznikne vláda, která vše změní rozhodnutími parlamentu, no, to možné není. Takže si řekněme, že východisko nemůže být v rámci stávajícího systému.

- Hovoříte o svržení systému. 

Ano, ale k tomu nemůže dojít přes noc a jedním útokem. Říkáme následující: v každé bitvě musí lidé tvořit pokrok coby radikálové, byť i s částečnými zisky. My nemůžeme v nadcházejících létech vyloučit možnost radikálního převratu. O tom rozhodnou lidé sami, a zároveň se musí připravit a ve stejné chvíli vyvinout rozhodující tlak, zabránit tak nejhoršímu a něčeho dosáhnout. Nemůžeme určit pevné datum změny politického systému, nemůžeme stanovit časový rámec jednoho, dvou, tří let, protože to závisí na lidové většině, nebude to záležitost samotné KKE. Pokud se lidé nerozhodnou, k této změně nedojde.

Překlad: (sedl)